e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή
rss
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ 2011-2014
Μάθε περισσότερα για την επιταγή κατάρτισης
E-EMPORIO
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΑΕΝ

Δημοσιεύθηκε στις 03/12/2019 12:49
Θέμα : Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. για ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές

Με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Εμμανουήλ Κόνσολα συναντήθηκαν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του   Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την τουριστική δραστηριότητα στα νησιά και παράλληλα κατέθεσαν εμπεριστατωμένο υπόμνημα με προστάσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., αλλά και των νησιωτικών Επιμελητηρίων μελών του.

Στη συνάντηση, εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ρεϊζάκης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Δημήτρης Συξέρης και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, Ανδρέας Παντελιός και Παναγιώτης Τατάκης, καθώς και ο κ. Νίκος Τσίπηρας, Οικονομικός Επόπτης του Insuleur, ως εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα του ΕΟΑΕΝ κ. Φώτη Κόττη.

Εκ μέρους του Ε.Ο.Α.ΕΝ. ο Πρόεδρος κ. Σ. Σκιαδαρέσης παρουσίασε τις προτάσεις του Ε.ΟΑ.Ε.Ν. και των Επιμελητηρίων μελών του, για τα σοβαρά ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά, όπως η ενίσχυση της Τουριστικής Εκπαίδευσης και η Επιμόρφωσης των επαγγελματιών του τουρισμού, η αναγκαιότητα επιβολής ρυθμίσεων για την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, η δημιουργία ενός πλαισίου εξειδίκευσης «τοπικού συνοδού» ανά νησιωτική περιφέρεια, η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα, η καλύτερη αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών, η εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού,  η ανάπτυξη των υδατοδρομίων, ο σχεδιασμός ειδικών δράσεων προβολής των νησιών του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, καθώς και μια σειρά επιμέρους θέματα που απασχολούν τον τουρισμό της νησιωτικής χώρας.  . Επίσης αναφέρθηκε και στην  δράση του Επιμελητηρίου Λευκάδας «Σχολείο Επιμόρφωσης Επαγγελματιών», που αποσκοπεί στην ενίσχυση των γνώσεων επιχειρηματιών και εργαζομένων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Οικονομικός Επόπτης κ. Δ. Συξέρης, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή

δυναμική του Ιαματικού Τουρισμού, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα του Τουριστικού Προϊόντος της χώρας μας, ενώ ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τις θέσεις του ΕΟΑΕΝ για το Νομοθετικό Πλαίσιο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, όπως τις είχε παρουσιάσει  ο φορέας στη Βουλή πριν ένα χρόνο και δεν είχαν αξιοποιηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό. Ο κ. Α. Παντελιός, επισήμανε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας, που οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση σε απαξίωση του τουριστικού προϊόντος. Ο κ. Α. Ζλατούδης, ανέπτυξε το θέμα των πιστοποιημένων τοπικών συνοδών, οι οποίοι θα γνωρίζουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και θα εργάζονται σε τόπους όπου δεν υπάρχει παρουσία και δραστηριότητα ξεναγών.

Ο  κ. Υφυπουργός δήλωσε με ικανοποίηση στους εκπροσώπους του ΕΟΑΕΝ, πως είναι η πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα που βλέπει έναν θεσμικό φορέα να θέτει ως πρώτο θέμα την Εκπαίδευση και Επιμόρφωση των ανθρώπων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Μάλιστα τόνισε πως αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς το θέμα αυτό ιεραρχείται ως πρώτο από τα νησιωτικά Επιμελητήρια που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ της χώρας. Επίσης ενημέρωσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επίσπευσης της πιστοποίησης των Ιαματικών Πηγών, από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο. Τέλος ανέφερε ότι τις προσεχείς ημέρες θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, προκειμένου -σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής- να εξεταστούν οι συνέπειες της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης στον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου.

Η συνάντηση που είχε διάρκεια πέραν των δύο ωρών ολοκληρώθηκε με τον Υφυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών.

                                                                                   

                                                                                          Για τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

                                                                                                Ο Πρόεδρος

                                                                                                

                                                                                       Σωτήριος Σκιαδαρέσης