Eνα πρόσθετο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας -που αναμένεται να εκτοξευθεί σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα- από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυστηρά, όμως, εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που επιβάλλει το τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο κινείται στο 7% του ΑΕΠ. Δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν έως το προσεχές Σάββατο που ψηφίζεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022.
«Συνολική βοήθεια»
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «σχεδιάζουμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για συνολική και συνοπτική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», καθώς, όπως παραδέχθηκε, το κύμα της ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ειδικά για τον πληθωρισμό στη χώρα, ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Πολύ πιθανόν να είναι μπροστά το «5».
Ωστόσο, επανέλαβε ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β’ τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως στο β’ τρίμηνο. Ενδεικτικά πάντως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν χθες περαιτέρω σημαντική αύξηση, της τάξης του 33,9%, για τον γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, έναντι μείωσης 12,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 52,8%, και
- στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 7,1%.
Παρεμβάσεις για ενεργειακό κόστος
H ΔΕΠΑ προτίθεται να διπλασιάσει την έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου στο 30% τον Δεκέμβριο από 15% τον Νοέμβριο, ενώ η έξτρα επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση.
Σε αυτό το πλαίσιο η επιδότηση θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία εξετάζονται αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια θα είναι πιο διευρυμένα από αυτά που ισχύουν σήμερα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο υπολογισμός του ύψους της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος θα πραγματοποιείται βάσει ενός αλγόριθμου ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν θα παρατηρούνται αυξήσεις.
Ο αλγόριθμος θα λαμβάνει υπόψη του τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αλλά και το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ [ΕΛΑΠΕ] ώστε να προσδιορίζεται αυτομάτως το ύψος της επιδότησης. Ταυτόχρονα, θα οριστεί μια συγκεκριμένη τιμή «ορόσημο» όσον αφορά στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε φορά που θα πηγαίνει προς τα πάνω αυτό το όριο, θα χορηγείται η επιδότηση, η οποία θα λειτουργεί ως «αντίδοτο» στη μεγάλη ανατίμηση της κιλοβατώρας. Αυτόματα και πάλι, όταν θα υποχωρεί η διεθνής τιμή κάτω από το όριο ασφαλείας, η επιδότηση θα παύει να χορηγείται.
Αυτό που διερευνούν αυτή την περίοδο στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας είναι αν σε περίπτωση κατακόρυφης πτώση της διεθνούς τιμής θα υπάρχει και ένα κατώτερο πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα υποχωρεί η τιμή λιανικής.
Αμεσα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η «Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης», για την οποία έχει ήδη κατατεθεί διάταξη. Με έναν 4ψήφιο αριθμό, ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να ζητούν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, κάτι που θεωρείται κρίσιμο και για τη θέρμανσή τους. Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, με τις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών έχει αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετα μέτρα
Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να εξοφλήσουν αργότερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τις υποχρεώσεις που σωρεύτηκαν στα χρόνια της πανδημίας.
Η έναρξη αποπληρωμής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται να παραταθεί έως και έξι μήνες, όπως και του προγράμματος παγίων δαπανών. Επί τάπητος έχει τεθεί και η παράταση στην αποπληρωμή των κορονοχρεών σε 36-72 δόσεις, που πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουν στη συγκεκριμένη συγκυρία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων, ήτοι με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, για έναν μήνα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.
imerisia