ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΑ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: «Μείωση επιτοκίων και ρευστότητα τα θέματα της τηλεδιάσκεψης Χρ. Σταϊκούρα-τραπεζιτών, με την συμμετοχή του Γ. Χατζηθεοδοσίου»

 

Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα, ήταν το βασικό θέμα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε την Τρίτη 29/7/2021 ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν επίσης κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και παράγοντες της αγοράς, με τον κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου να εκπροσωπεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να αυξηθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η αγορά αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό –περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληρεί τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως διευκρίνισαν, λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και δεν έδειξαν καμία πρόθεση να διαφοροποιήσουν την τακτική τους.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας αρχικά για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ανέφερε ότι η λύση θα ήταν να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων ή να τα επιδοτήσει στο πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα». Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, με τις αντιρρήσεις που προβάλουν οι τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας, η συζήτηση δεν θα βγάλει κανένα αποτέλεσμα. Επίσης έθιξε το θέμα των πολύ υψηλών επιτοκίων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ υπογράμμισε και την τακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου. Τέλος αναφέρθηκε στα περίπου 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες, θέτοντας το ερώτημα πως θα αυτό το μεγάλο ποσό θα βοηθήσει την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και της πρόσβασης του επιχειρηματικού κόσμου σε τραπεζικά προϊόντα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου.  

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ν. Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούσης, τραπεζικά στελέχη όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γ. Χαντζηνικολάου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς. Τον επιχειρηματικό κόσμο εκπροσώπησαν- μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γ. Καρανίκας, ο Πρόεδρος του ΠΕΣ Αττικής κ. Β. Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γ. Ρέτσος και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας.

 

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ε.Α.

Μετάβαση στο περιεχόμενο