ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΑ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: «Ευρωβουλευτές στην τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α.: Υπάρχει συζήτηση στην Ευρώπη για διαγραφή χρεών»

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας μίλησαν τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Δευτέρα 31/5/2021.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη ΝΔ, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Εύα Καϊλη από το Κίνημα Αλλαγής μίλησαν για το κλίμα που επικρατεί στο ευρωκοινοβούλιο, τις κινήσεις που έκανε η Ε.Ε. για να στηρίξει τις οικονομίες των κρατών-μελών και για τα όσα σχεδιάζονται από εδώ και πέρα ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απασχολούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εστίασε κυρίως στην ανάγκη διαγραφής των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω της πανδημίας, αλλά και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ως Επιμελητήριο είχαμε τονίσει –κάτι που κάνουμε και σήμερα- ότι επί της ουσίας είναι μονόδρομος η λύση της διαγραφής οφειλών, καθώς δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να μπορέσουν οι υπόχρεοι να πληρώσουν χρέη σχεδόν ενάμιση χρόνου σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ενοίκια, προμήθειες», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενώ συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα συνοχής αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. «Διακυβεύεται το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πανευρωπαϊκά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αυτή η κρίση δεν είχε καμία σχέση με προηγούμενες καθώς ήταν απόρροια της πανδημίας και η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο κ. Μεϊμαράκης αποκάλυψε ότι σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών αναγνωρίζει την ανάγκη διαγραφής ποσοστού των οφειλών και αναμένεται να μελετηθούν σε βάθος τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, προκειμένου να αποφασισθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. «Αν δεν δοθούν χρήματα, αν δεν υπάρξουν διαγραφές οφειλών, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα», τόνισε συγκεκριμένα ευρωβουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι σε επόμενο ταξίδι αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στις Βρυξέλλες, θα φέρει σε επαφή τη Διοίκηση με Γενικούς Διευθυντές αρμόδιων τμημάτων, ώστε το Ε.Ε.Α. να προωθήσει θέματα σχετικά με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης υποστήριξε ότι πλέον έχει ξεπεραστεί η άποψη της ακραίας λιτότητας και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί για να βάλει την οικονομία και την κοινωνία σε μία διαφορετική βάση από αυτήν που ήταν μέχρι σήμερα. «Να πάμε σε διαφορετικό οικονομικό σύστημα που θα έχει προτεραιότητα ο άνθρωπος», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε ότι το ελληνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Εύα Καϊλή χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για την επιχειρηματικότητα, τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας κάνοντας λόγο για «κούρεμα» μέρους του ιδιωτικού χρέους, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ σχετικά με το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» η κ. Καϊλή υποστήριξε ότι πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα στο ελληνικό σχέδιο και να στηριχθούν περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΔΕ του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Κογιουμτσής, το μέλος της ΔΕ του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Βαφειαδάκης και τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Γιώργος Κουράσης, Γιάννης Λώλος, Δημήτρης Βαρδακώστας, Θεόδωρος Μάλλιος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο