ΕΝΦΙΑ: MΕ «ΚΟΦΤΕΣ» Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΕΝΦΙΑ: MΕ «ΚΟΦΤΕΣ» Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σχεδιασμός για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων .Το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να συζητήσει με τους επικεφαλής των θεσμών τις βασικές αλλαγές που έρχονται στον υπολογισμό του φόρου, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα ήδη έχουν ενταχθεί στην άσκηση που πραγματοποιείται οι αντικειμενικές τιμές, ενώ έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος στον κύριο, με τον οποίο επιβαρύνονται περίπου 330.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε σύνολο 7,4 εκατομμυρίων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται αφορά τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για περιοχές όπου έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες. Υπάρχουν περιοχές όπως για παράδειγμα η Αστυπάλαια όπου οι αντικειμενικές τιμές έχουν πενταπλασιαστεί ,οπότε η όποια αύξηση πρέπει να είναι ρεαλιστική. Σε αυτό το πλαίσιο ,το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εφαρμόσει «κόφτες» προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες αυτές τις περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται ακραίες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι φέτος στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

 

Οι αλλαγές

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

 

  • Νέα μείωση 3%-4%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι κουρεμένα κατά 60 εκατ. ευρώ. Συμφώνα με τον υπουργό Οικονομικών το ποσό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Η μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, θα ανέλθει στο 25%, ενώ παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ.
  • Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων θα υπάρξουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα εκμηδενίζουν τις  επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία και θα τις περιορίζουν για τις μεγάλες περιουσίες μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το ποσοστό του κόφτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενος.
  • Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο, ενώ για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰.
  • Θα διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εφόσον ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
  • Θα διευρυνθεί το κριτήριο της περιουσίας, προκειμένου να μη χάσουν τις εκπτώσεις οι φορολογούμενοι λόγω της αυξήσεως των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

 

Σε 10 δόσεις ο φόρος

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσουν την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Στην ΑΑΔΕ πάντως προετοιμάζονται για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών

 

 

imerisia

Μετάβαση στο περιεχόμενο