ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ: «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 35633 – ΦΕΚ Δ 911 13.10.2006) ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ»

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ: «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 35633 – ΦΕΚ Δ 911 13.10.2006) ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ»

Αλεξανδρούπολη, 19η Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΣ

Κον Κώστα Σκρέκα

Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Αθήνα

 

 

Θέμα: «Προτάσεις για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπ’ αριθμόν 35633 – ΦΕΚ Δ 911 13.10.2006) για το Εθνικό Πάρκο της περιοχής Σουφλίου»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε, με την με αριθμό 35633 – ΦΕΚ Δ 911 13.10.2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίστηκε το δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης – Σουφλίου» και καθορίστηκαν οι χρήσεις και οι όροι και περιορισμοί δόμησης.

Έκτοτε, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης που προέβλεψε η ως άνω ΚΥΑ δημιούργησε εμπόδια στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, λόγω της μορφολογικής ιδιαιτερότητας της περιοχής.

Ειδικότερα, στην πλευρά που βρίσκεται κάτω από την εθνική οδό και στην οποία επιτρέπεται κάθε δράση και ενέργεια από την εν λόγω ΚΥΑ, δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη επιχειρήσεων μιας και είναι γεωργική και αποτελείται κυρίως από αγρούς. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μια περιοχή που κατά τους χειμερινούς μήνες πλημμυρίζει συχνά από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Έβρου, ενώ έχει υλοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια  αναδασμός και εκπονήθηκαν έργα διαχείρισης των υδάτων για την μείωση του κόστους παραγωγής  από το υπουργείο γεωργίας.

Στην άλλη πλευρά της εθνικής οδού, η οποία χαρακτηρίζεται από την ΚΥΑ ως ζώνη Β2 υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια οι εναπομείνασες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων. Σύμφωνα, όμως, με τις διατάξεις που ισχύουν στην προαναφερθείσα περιοχή οι εν λόγω επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά εμπόδια ως προς την ανάπτυξή και την εξέλιξή τους και συνεπώς ως προς την βιωσιμότητα τους.

Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν δεν τροποποιηθούν τα σημεία που αφορούν τα επιτρεπόμενα όρια δόμησης ( να είναι απελευθερωμένα ) και τα επιτρεπόμενα επαγγέλματα θα είναι αδύνατη η ίδρυση νέων επιχειρήσεων καθώς και η συμμετοχή τους στον αναπτυξιακό νόμο .Ήδη από το 2006 και έπειτα που τέθηκε σε εφαρμογή η παραπάνω διάταξη δεν πραγματοποιήθηκε καμία κτιριακή επένδυση στην συγκεκριμένη περιοχή.

Προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και κατόπιν συζητήσεων με τους επιχειρηματίες της περιοχής προτείνουμε την τροποποίησης της εν λόγω ΚΥΣ ως προς τα εξής σημεία:

-Την αλλαγή στα όρια της ζώνης Β2 κατά 3 χιλιόμετρα πιο μέσα από την εθνική οδό και τον περί αστικό ιστό της πόλης του Σουφλίου ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί τόσο η επιχειρηματικότητα όσο και κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα αλλά και να μπορέσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία και την ανάπτυξη τους.

Αναλυτικά οι αλλαγές που επιτακτικά ζητάμε να γίνουν είναι οι εξής:

1.2.2 Παράγραφος θ

Αλλαγή του ορίου κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων από 8 σε 4 στρέμματα (όπως εφαρμόζεται στις υπόλοιπες περιοχές )

  1. 2.2 Παράγραφος ιγ

Αλλαγή στο όριο δόμησης που αφορά τα κτίρια παντός τύπου & κάθε χρήσης αλλά και για τις γεωργικές αποθήκες. Συγκεκριμένα στο πεδίο 2.2 στην παράγραφο ΙΖ να αλλάξει το επιτρεπτό όριο δόμησης με μέγιστο ύψος τα 10 μέτρα και να διαγραφεί η υποχρέωση κεραμοσκεπής με συμβατικά μεν υλικά αλλά που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και να   συνάδουν με αυτό .

3.Να επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αυτοπαραγωγή από επιχειρήσεις με σκοπό της μείωσης του ενεργειακού τους κόστους

  1. 4. 2.2 Παράγραφος ιζ

Αλλαγή στο επιτρεπτό όριο δόμησης που αφορά την κατασκευή κτιρίων μεταποιητικών μονάδων ( χαμηλής όχλησης ) από 4 μέτρα σε 10 μέτρα με απαλοιφή της υποχρεωτικότητας κατασκευής κεραμοσκεπής με συμβατικά υλικά που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και να συνάδουν με αυτό.

Κύριε Υπουργέ,

Στην ήδη ταλαιπωρημένη και ευαίσθητη εθνικά περιοχή μας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η αλλαγή των σημείων που σας αναφέραμε με σκοπό την συγκράτηση του πληθυσμού που έχει απομείνει και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν -παρά τις αντιξοότητες- να δραστηριοποιούνται στην ακριτική αυτή περιοχή.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

 

 

Κοινοποίηση:

Κον Γεώργιο Αμυρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Βουλευτές Έβρου

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Μετάβαση στο περιεχόμενο