ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ – ΧΡΕΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΞΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ – ΧΡΕΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΞΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στη σκιά της πανδημίας, η αγορά, μετά και την επιβολή των νέων μέτρων ελέγχου, ζητά από την κυβέρνηση έξτρα χρόνο για την αποπληρωμή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και για την εξόφληση των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της απορρίπτει επί του παρόντος έξτρα ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού με εξαίρεση τις πρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, όπως η αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

«Για την ώρα δεν υπάρχει λόγος για αλλαγές» απαντά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στα αιτήματα της αγοράς για παράταση του χρόνου εξόφλησης των επιστρεπτέων προκαταβολών και των κορωνο-χρεών χωρίς να μπορεί βεβαίως να αποκλείσει τίποτα για τη συνέχεια, όσο η πανδημία θα δείχνει τα δόντια της.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής με τον πρόεδρό του Βασίλη Κορκίδη έχει ήδη δημοσίως προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης :

1. Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.

2. Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1η Ιανουαρίου 2022 την 1η Ιουλίου 2022.

3. Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα. Πρόκειται για δάνεια έως 500.000 ευρώ για κεφαλαία κίνησης που δόθηκαν το Μάιο του 2020 με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή η περιορίστηκε η λειτουργία τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Η διάρκεια του δανείου είναι 24 έως 60 μήνες με τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το κεφάλαιο για 2 χρόνια ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου επιδοτείται το 40% του επιτοκίου

Με τα σημερινά δεδομένα:

– Τα χρέη της πανδημίας αποπληρώνονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31-12-2021 και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την 1-1-2022. Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων έως 1.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα ποσά η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.

– Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 3 -3,5 δις. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο