ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021: ΞΕΚΙΝΟΥΝ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12:00 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021: ΞΕΚΙΝΟΥΝ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12:00 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Aνοίγει , Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 12:00, η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (https://exoikonomo2021.gov.gr/) για το «Εξοικονομώ 2021», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό για χρονικό διάστημα 50 ημερών, που σημαίνει ότι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του «Εξοικονομώ 2021», σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση 38% περισσότερων κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «Εξοικονομώ 2021» θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να υφίστανται νόμιμα.
 • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
 • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
 • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζει ότι «ξεκινάει, σήμερα, το “Εξοικονομώ 2021”, το οποίο είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων, δίνουμε προτεραιότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και διαθέτουμε 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα έργα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και την εθνική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του μεγάλου κύματος ενεργειακής αναβάθμισης που έχουμε προγραμματίσει για τα επόμενα έτη, προκειμένου να πετύχουμε τον εθνικό στόχο για το 2030 που προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση 600.000 κτιρίων».

Πώς θα εξασφαλίσετε υψηλότερη μοριοδότηση

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επίτευξη του ελάχιστου ενεργειακού στόχου δεν θα πρέπει να παρασύρει τους ιδιοκτήτες ώστε να δηλώσουν παρεμβάσεις που δεν έχουν σκοπό να γίνουν στην συνέχεια, απλά και μόνο για να πετύχουν υψηλότερη μοριοδότηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να σταθεί η αφορμή για να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η διπλή «παγίδα» του νέου «Εξοικονομώ» αφορά όσους δηλώσουν υψηλότερες παρεμβάσεις από όσες τελικά θα πραγματοποιήσουν (πέναλτι στην επιχορήγηση), αλλά και σε εκείνους των οποίων οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι μικρότερες του πλαφόν του 70% (μένουν εκτός προγράμματος).

Με την ανακοίνωση της έναρξης του πολυαναμενόμενου Εξοικονομώ 2021 και την δημοσίευση του τελικού  επίσημου κειμένου του οδηγού του προγράμματος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να καταχωρήσουν την αίτησή τους. 

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Γ’ Τάξης και ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρείας CPCengineering Ευάγγελος Πάνος, αναλύει στην «Η» τα μυστικά και τις παγίδες του νέου προγράμματος. 

Καταρχήν, ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας / μεμονωμένου διαμερίσματος ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2021.

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας ορίζεται η τρίτη εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας / μεμονωμένου διαμερίσματος .

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα παρέχεται για χρονική περίοδο πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής.

Τι αλλάζει στο νέο «Εξοικονομώ»

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις παρακάτω διαφορές σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ του 2020:

 • Η επιλογή των επιτυχόντων θα γίνει βάσει μοριοδότησης των αιτήσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του νέου οδηγού
 • Οι «καταρχήν επιλέξιμες» αιτήσεις καλούνται να υποβάλουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της κατοικίας τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτο το άνω χρονικό διάστημα, η αίτηση θα οδηγείται σε απόρριψη.
 • Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 25% του έργου εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής
 • Η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο επιτρέπεται μόνον εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία.
 • Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής :

 • Πλέον δεν ισχύει το 40% επιχορήγηση για όλα τα διαμερίσματα με δωρεάν παραχώρηση ή ενοικίαση. Έτσι ο αιτών έχει επιπλέον όφελος από το χαμηλότερο εισόδημα που τυχόν δηλώνει.
 • Δεν υπάρχει και περιορισμός στο μέγιστο ετήσιο εισόδημα για τους αιτούντες
 • Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων με ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:
 1. το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,
 2. το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,
 3. τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.

 

Ανώτατες τιμές επιλέξιμων δαπανών ανά τύπο κατοικίας/αίτησης

Κατά την υποβολή φακέλου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιείται έλεγχος απόκλισης του ενεργειακού στόχου και της εξοικονόμησης ενέργειας .

Με το Β’ ΠΕΑ που καταχωρείται στο Πρόγραμμα θα πρέπει να διαπιστώνεται η επίτευξη του ελάχιστου ενεργειακού στόχου όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο 3, για την κατ΄ ελάχιστον αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, η οποία διασφαλίζει την Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Επίσης πραγματοποιείται έλεγχος ότι το επιλέξιμο κόστος των υλοποιημένων παρεμβάσεων δεν υπερβαίνει το γινόμενο του 1,0 €/kWh επί το σύνολο της επιτευχθείσας ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh). Ταυτόχρονα, ελέγχεται το ποσοστό επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας:

 1. Σε περίπτωση όπου η επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας είναι μικρότερη από το ενενήντα τοις εκατό (90%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, τότε για κάθε ποσοστιαία μονάδα και μέχρι και το εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, το ποσοστό επιχορήγησης θα μειώνεται αντίστοιχα κατά μισή (0,5) ποσοστιαία μονάδα, και το ποσό που προκύπτει θα αντιστοιχεί σε ίδια κεφάλαια του ωφελουμένου.
 2. Αν η επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας είναι μικρότερη από το εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, τότε δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση αυτή ο ωφελούμενος διατηρεί τη δυνατότητα για επιπλέον παρεμβάσεις εξοικονόμησης και να καταχωρήσει Β’ ΠΕΑ με επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας που θα εντάσσεται στα άνω ενεργειακά όρια.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή των παρεμβάσεων στην φάση της αρχικής αίτησης, και να μην δηλωθούν παρεμβάσεις που δεν έχουν σκοπό να γίνουν στην συνέχεια, απλά και μόνο για να επιτευχθεί υψηλότερη μοριοδότηση. Θα πρέπει από την αρχή να δηλωθούν οι παρεμβάσεις όπου πρόκειται να υλοποιηθούν τελικά.

Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα κάτωθι:

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης στο ακίνητο, η αρχική δήλωση υπαγωγής σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα. Τίθεται υπόψη ότι, κατά την υποβολή στο Πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας η υπαγωγή θα πρέπει να είναι περαιωμένη σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρου 81 του ν.4495/2017.

Μεταγενέστερη δήλωση, από την υποβολή αίτησης στο Πρόγραμμα, για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της Ωφέλιμης επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των επτά (7) τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου οι ενεργειακές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (για τις πολυκατοικίες, το όριο σε τετραγωνικά μέτρα είναι το γινόμενο του επτά (7) επί του πλήθους των διαμερισμάτων). Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης του έργου θα πρέπει να είναι περαιωμένη σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρου 81 του ν.4495/2017.

Οι κρίσιμοι παράμετροι της δανειακής σύμβασης

Σχετικά με τα άτοκα δάνεια που προσφέρει το πρόγραμμα θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τα κάτωθι:

Οι όροι του δανείου καθορίζονται στη λεπτομέρειά τους στην Επιχειρησιακή Συμφωνία μεταξύ του Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης του Προγράμματος (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.) και των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (για την οποία μεταξύ άλλων θα λαμβάνεται υπόψη και η δυνατότητα της εγγυοδοσίας του Δημοσίου), καθώς και στη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού και του Ωφελούμενου.

Επιπλέον, οι όροι της δανειακής σύμβασης έχουν ως εξής:

 1. Δεν είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση του δανείου. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα να τεθεί εγγυητής κατά την υποβολή της αίτησης δανείου, σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο προκειμένου οι πολίτες να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και ιδίως στις περιπτώσεις ηλικιωμένων, ανηλίκων, καθώς και πολιτών που στερούνται επαρκούς ατομικού εισοδήματος, όπως νοικοκυρές και άνεργοι.
 2. Η διάρκεια του δανείου είναι τέσσερα (4), ή πέντε (5), ή έξι (6) έτη και η επιδότηση επιτοκίου αφορά σε όλη τη διάρκεια του δανείου.
 3. Η τοκοχρεωλυτική απόσβεση του δανείου γίνεται με μηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων και σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
 4. Παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.

Εάν η κατοικία έχει αποκτηθεί μετά τις 31.12.2020 (πρόσφατη απόκτηση ακινήτου), θα ζητηθεί έγγραφη δέσμευση για την κύρια χρήση της κατοικίας.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων στο ακίνητο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων και να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων τους (Ε9).

 

imerisia

Μετάβαση στο περιεχόμενο