ΦΠΑ: ΠΡΟΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2023 ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΦΠΑ: ΠΡΟΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2023 ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Την παράταση έως το τέλος του 2022 και τη μονιμοποίηση από το 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022 ,αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί ένα εξάμηνο ακόμα. Στη συνέχεια, το 2023, εκφράζεται κυβερνητική βούληση να λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές αποτελεί μια από τις προκλήσεις της δημοσιονομικής πολιτικής του 2023».

H κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες όπως ένα νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας που μπορεί να προκαλέσει νέες ανατροπές στην οικονομική πολιτική, επιδιώκει από το 2023 να επιστρέψει στο προεκλογικό της πρόγραμμα προχωρώντας σε περαιτέρω μείωση της φορολογίας, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προαναγγελία της κατάργησης της εισφοράς για όλους από το επόμενο έτος.

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Ο κλάδος της εστίασης πιέζει συνεχώς για μείωση του ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τζίρου λόγω των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Επιπλέον, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί και η κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η φορολογική συμμόρφωση.

Tι εξετάζεται

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 και στη συνέχεια τη μονιμοποίησή τους.

Ειδικότερα θα ισχύει:

1. Μείωση συντελεστή στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.

  • Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
  • Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

Φορείς της τουριστικής αγοράς συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

2. Στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

3. Στην εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

4. Στον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού.

 

 

imerisia

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο