Οι αλλαγές στις φορολογικές απαλλαγές, τόσο των εισφορών όσο και των ορισμένων παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, θα είναι εκ των βασικών αντικειμένων των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση γύρω από το καθεστώς λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων.
Ο υπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα ασφάλισης κ. Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης, μιλώντας στο τρίτο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει – σύντομα – διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας και τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).
Κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου τόνισε ότι το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις παροχές των επαγγελματικών ταμείων – κυρίως των εφάπαξ – πρέπει να επαναξιολογηθεί. Δεν μπορεί να παραμένουν αφορολόγητα, σε αντίθεση με τις συντάξεις που φορολογούνται ως εισόδημα, σημείωσε.
«Η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού όπως η επαγγελματική ασφάλιση δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα, αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.
Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Χατζηδάκης – μιλώντας στο συνέδριο – αναφορικά με το ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος των Ταμείων Επαγγελματικής ασφάλισης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι εναντίον της μεγάλης φορολογίας γιατί είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας». Και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα που θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων που απαρτίζουν το ασφαλιστικό σύστημα».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 26 Ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν πέντε νέα ΤΕΑ.