Νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στο ρεύμα από 1η Οκτωβρίου – Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στο ρεύμα από 1η Οκτωβρίου – Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο

Το νέο μοντέλο επιδότησης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, που θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες θα απορροφάται το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα που βρίσκονται στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης.
  • Για μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 κιλοβατώρες θα απορροφάται το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 1001 κιλοβατώρες, απορροφάται το 70% της αύξησης με επιδότηση 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτήν την περίπτωση θα παρέχεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Για όσους εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο θα απορροφηθεί το 100% της αύξησης και η επιδότηση θα ανέρχεται σε 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια θα ισχύσουν τα εξής:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχής ισχύος έως 35 KVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες θα ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχής ισχύος έως 35 KVA και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον Υπουργό, αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Αναφορικά με τα μη οικιακά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Η επιδότηση αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο