Πιο κοντά το πλαφόν στο ρεύμα μετά το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας Δεν προέκυψαν συντονισμένα μέτρα και συγκεκριμένες αποφάσεις από τη χθεσινή Σύνοδο – Ο συνδυασμός λύσεων που προτείνεται για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Πιο κοντά το πλαφόν στο ρεύμα μετά το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας Δεν προέκυψαν συντονισμένα μέτρα και συγκεκριμένες αποφάσεις από τη χθεσινή Σύνοδο – Ο συνδυασμός λύσεων που προτείνεται για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας, καθώς από το χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας δεν προέκυψαν συντονισμένα μέτρα και συγκεκριμένες αποφάσεις.

Χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να τεθεί ένα τέτοιο πλαφόν, πόσο θα κοστίσει ή πότε θα γίνει, πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια. Από την πλευρά της η Κομισιόν επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέχρι τα τέλη Mαΐου. Όπως σημείωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, με βάση την ανάλυση του ACER για την αγορά ενέργειας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι ευρωπαϊκές προτάσεις για τις διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Όσον αφορά το θέμα πληρωμών σε ρούβλια, η Κομισιόν επανέλαβε την άποψή της ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι συμβάσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών με την Gazprom, οι οποίες προβλέπουν οι πληρωμές να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια.

«Πληρώνοντας σε ρούβλια μέσα από το σύστημα που προτείνει η Μόσχα με τους διπλούς λογαριασμούς, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ανέφερε η κυρία Σίμσον. Όπως είπε δεν έχει ανακοινώσει καμιά ευρωπαϊκή εταιρεία στην Κομισιόν ότι πραγματοποίησε πληρωμές σε ρούβλια και σύστησε στους δημοσιογράφους… αν γνωρίζουν κάτι σχετικό να το γνωστοποιήσουν.

Απεξάρτηση από ρωσικό αέριο

Προτεραιότητα για την Ευρώπη, σημείωσε, είναι η απεξάρτηση των κρατών-μελών από το ρωσικό αέριο και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί το σύνολο των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου από άλλες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Σημείωσε ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα γινόταν με ένα συνδυασμό λύσεων, μείωση της κατανάλωσης, αντικαθιστώντας τη θέρμανση από αέριο και από άλλες πηγές, αλλά και με αντικατάσταση από ενέργεια από ΑΠΕ και βιομάζα, όπως και με αύξηση της αποθήκευσης αερίου, κάτι το οποίο προσπαθούν όλα τα κράτη-μέλη. Ταυτόχρονα, κρίνει ότι θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί το σχέδιο δράσης για την επάρκεια φυσικού αερίου της Ευρώπης και χρειάζεται συντονισμός για μέτρα περιορισμού της ζήτησης.

Λεπτομέρειες επί των προτάσεων της Ευρώπης για το Repower EU Plan θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάιο.

 

imerisia

Μετάβαση στο περιεχόμενο