ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΟΡΟΝΟΧΡΕΗ-ΜΑΜΟΥΘ – ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ 15 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Ο λογαριασμός περιλαμβάνει την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, τραπεζικά δάνεια 9 δισ. ευρώ που είναι σε αναστολή ή έχουν ενταχθεί στα προγράμματα κρατικής επιδότησης καθώς και επιστροφές κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής

Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί τo εκρηκτικό κοκτέιλ οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ για περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί από τον Ιανουάριο του 2022, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται και οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες σαρώνουν την αγορά.

Ο λογαριασμός περιλαμβάνει την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, τραπεζικά δάνεια 9 δισ. ευρώ που είναι σε αναστολή ή έχουν ενταχθεί στα προγράμματα κρατικής επιδότησης καθώς και επιστροφές κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι κατά πόσον είναι εφικτό σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις-μαμουθ ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις σε Δημόσιο και τράπεζες.

Από τις αρχές του 2022 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πολλαπλών καταβολών .

 

Πληρωμή δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Από τον Ιανουάριο του 2022 θα «ξεπαγώσουν» κορονοχρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 2,6 δισ ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για περισσότερους από 800.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να τα εξοφλήσουν σε έως 36 άτοκες η σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

 

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

 

  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια
  • 134.455 νομικά πρόσωπα

 

Εξυπηρέτηση δανείων 9 δισ. ευρώ

 

«Κόκκινα» και ενήμερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε μορατόριουμ ή σε προγράμματα σταδιακής επαναφοράς από τις τράπεζες ή επιδοτούνται μέσω της «Γέφυρας 1και 2» επανέρχονται σε καθεστώς κανονικής εξυπηρέτησης από το νέο έτος. Συμφωνα με τα στοιχεία της Τραπεζας της Ελλάδας το ύψος των δανείων που τέθηκαν σε αναστολή πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 27 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν στα 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Αν προστεθούν και τα δάνεια στα προγράμματα σταδιακή επαναφοράς που εφάρμοσαν οι τράπεζες το συνολικό ποσό φθάνει τα 9 δισ. το 2021.

Σταδιακή εξόφληση 3 δισ. ευρώ από επιστρεπτέες προκαταβολές

Από τα φθηνά δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των 7 κύκλων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να επιστραφούν τα 3 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι έχουν τις ακόλουθες επιλογές:

  • Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 ατοκες δόσεις με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Ειδικότερα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατηρήσεως εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.

Με βάση το ανωτέρω σχήμα, υπολογίζεται ότι:

  • To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25%,
  • το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3%,
  • το 33% θα επιστρέψουν το 50%.This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.
Μετάβαση στο περιεχόμενο