ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – «ΟΧΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – «ΟΧΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Tο στοίχημα να λειτουργήσει η αγορά υπό συνθήκες απόλυτης κανονικότητας μέσα στις γιορτές, ώστε να μην επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να μην διογκωθεί το έλλειμμα θέλει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο, που αποκλείει αυτή τη στιγμή κάθε ενδεχόμενο lockdown, λόγω νέων κλυδωνισμών οι οποίοι μπορεί να προκληθούν από την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοιού Όμικρον.

Τον τελευταίο μήνα του χρόνου, όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και κατηγορίας βιβλίων, «τζιράρουν» περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18-20 δισ. καταγράφονται μετά τις 10-12 Δεκεμβρίου, οπότε γίνεται αντιληπτό ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από νέους περιορισμούς στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι στο δ’ τρίμηνο του 2019, ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων έφτασε στα 79 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 63 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τα υπόλοιπα από τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία.

Τυχόν «υπολειτουργία» του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να στερήσει από το επιχειρείν ένα σημαντικό μέρος από τον συνολικό τζίρο του, τη στιγμή που δεν έχουν κοπάσει οι διαμαρτυρίες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης και εάν θα μπορούσε να επηρεαστεί από αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καθώς η κατανάλωση είναι ζήτημα ψυχολογίας.

 

Ταμειακά διαθέσιμα

Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας -τα οποία προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ- είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν μελλοντικά. «Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Ωστόσο και ο ίδιος αποκλείει ένα lockdown.

Στο EuroWorking Group την προσεχή Τρίτη εκτιμάται ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το θέμα παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. Στην έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα καθίσταται σαφές ότι   τα μέτρα στηρίξεως της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστούν, όσο υπάρχουν περιορισμοί για όσους πλήττονται. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να παρατείνει το μέτρο των παγίων δαπανών έως και τον Μάρτιο του 2022 ενώ εξετάζεται να παραταθούν και άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία, όπως οι δράσεις παροχής κεφαλαίου κίνησης.

 

Αγωνιούν οι μικρομεσαίες

Την ίδια στιγμή σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα αντέξουν διεύρυνση των υφιστάμενων περιορισμών, εάν κριθεί επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων, καθώς επισημαίνουν ότι ήδη έχει πληγεί σημαντικά ο τζίρος τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατέγραψε σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ειδικότερα:

  • α’ εξάμηνο 2020: 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,6%), με μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών να διαμορφώνεται στο 46,4%
  • β’ εξάμηνο2020: 7 στις 10 επιχειρήσεις (70,7%), με μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών 47,8%
  • α΄εξάμηνο 2021: πάνω από 1 στις 2 επιχειρήσεις (55%), με μεσοσταθμική μείωση κύκλου εργασιών 41,4%.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

 

 

 

imerisia

Μετάβαση στο περιεχόμενο