ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τι προτείνει το ΒΕΘ για τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και το ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς του υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΒΕΘ γίνεται καθημερινά αποδέκτης της ανησυχίας των μελών του, τα οποία βλέπουν την άνοδο των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορικών να τορπιλίζουν τους προϋπολογισμούς τους με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν επιχειρηματικά.
Μάλιστα στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου επί τάπητος τέθηκε το θέμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, οι ανατιμήσεις αγαθών και α΄ υλών, η άνοδος του πληθωρισμού καθώς και τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή «το διοικητικό συμβούλιο του ΒΕΘ διαπιστώνοντας τη ζοφερή κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ζητάει από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη διατήρηση του αναπτυξιακού ρυθμού στην οικονομία, τη στήριξη των επιχειρήσεων με κάθε τρόπο και την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας».
Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ προτείνει:
1.Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία.
2.Επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιχειρήσεις διότι σε πάρα πολλές από αυτές αποτελεί βασικότατο συντελεστή του κόστους των παραγόμενων προϊόντων τους.
3.Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά αγαθά και μεταφορά τους από το 13% στο 6%.
4.Επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ώστε να παράγουν μέρος του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν.
5.Ειδική χρηματοδοτική μέριμνα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για προμήθεια α΄ υλών και προετοιμασία παραγγελιών προς εξαγωγή.
6.Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα των επαγγελματικών αυτοκινήτων.
7.Κυβερνητική μέριμνα για «άνοιγμα της στρόφιγγας του τραπεζικού συστήματος για στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.