ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟ 2022

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟ 2022

Δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα έρθουν για τους εργαζομένους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ περαιτέρω ενίσχυση του καθαρού εισοδήματος έρχεται με τη διατήρηση των μειώσεων στις εισφορές και την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Το τελευταίο αυτό μέτρο ενδέχεται να ισχύσει από το 2023 και για τον δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό το ύψος της πρώτης αύξησης έχει ήδη οριστεί στο 2% και θα ισχύσει από 1η Ιανουρίου. Η δεύτερη όπως έχουν πει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο πρωθυπουργός θα έρθει πιθανότατα τον Ιούνιο. Το ύψος της θα καθοριστεί με βάση και τις προτάσεις που θα λάβει το υπουργείο από τις ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Να θυμίσουμε ότι για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, αφού ξεκινούσαν από «πάγωμα» και έφταναν έως και αύξηση της τάξης του 15%. 

Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αφορά περίπου 700.000 εργαζόμενους, αλλά επηρεάζει τις αποδοχές και στους τομείς των ευέλικτων μορφών εργασίας (π.χ. μερική απασχόληση). Επίσης, τουλάχιστον 20 επιδόματα αλλάζουν, όπως το επίδομα ανεργίας, καθώς το ύψος του προκύπτει σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Το ίδιο ισχύει και για το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη καθώς και τα επιδόματα που χορηγούνται σε ασκούμενους φοιτητές, αλλά και το επίδομα μαθητείας.

Το ύψος των εισφορών

Οι εισφορές και το 022 θα παραμείνουν στο 20% για κύρια σύνταξη, στο 7,10% υπέρ υγείας, στο 6,5% για επικουρική ασφάλιση και στο 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ. Η συνολική επιβάρυνση από αυτές ανέρχεται έτσι στο 36,66%. Στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσει να ισχύει η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης. 

«Και βέβαια το 2022 θα μας βρει όπως και το 2021 χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. 

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 23 διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να εξαιρεθούν και το 2022 από την επιβολή της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης. 

Στα εισοδήματα που θα συνεχίσουν να εξαιρούνται και το 2022 περιλαμβάνονται μισθοί, επιδόματα και παροχές σε είδος που θα καταβληθούν το επόμενο έτος σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Περιλαμβάνονται επίσης καθαρά κέρδη από επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες που αποκτώνται φέτος, οι εισπραττόμενες φέτος αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς επίσης και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτώνται φέτος από την εκμετάλλευση ακινήτων κι από επενδύσεις ή αποταμιεύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. 

Η απαλλαγή από την εισφορά θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση φυσικού προσώπου κατά την οποία τα εισοδήματα των κατηγοριών αυτών μεμονωμένα ή αθροιστικά θα υπερβούν ετησίως τα 12.000 ευρώ (στο έτος 2022 αν πρόκειται για μισθούς, επιδόματα και παροχές σε είδος που καταβάλλονται από επιχειρήσεις ή φορείς του ιδιωτικού τομέα ή στο έτος 2021 αν πρόκειται για τις λοιπές κατηγορίες εξαιρουμένων εισοδημάτων). Κι αυτό διότι όσοι έχουν ατομικά ετήσια εισοδήματα συνολικού ύψους μέχρι 12.000 ευρώ απαλλάσσονται ήδη εδώ και πολλά έτη από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται καθόλου από τη συνέχιση της εφαρμογής αυτού του μέτρου.

naftemporiki.gr 

Μετάβαση στο περιεχόμενο