Ξεκινούν τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι ενισχύσεις του Αναπτυξιακού

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Ξεκινούν τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι ενισχύσεις του Αναπτυξιακού

Στα μέσα Μαΐου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Την ίδια περίπου περίοδο αναμένεται να βγουν στον «αέρα» και οι πρώτες προκηρύξεις για τα ειδικά καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμο και ειδικότερα αυτές που αφορούν τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιλογή της κυβέρνησης να βγουν πρώτα οι συγκεκριμένες προκηρύξεις δεν είναι τυχαία και εντάσσεται στο υπό κατάρτιση σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέα οικονομικής κρίσης.

Η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η εκκίνηση του Αναπτυξιακού –  αναμένεται να σηματοδοτήσουν την ουσιαστική εκκίνηση της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς πολλές επιχειρήσεις που έχουν θέλουν να επενδύσουν κρατούν στάση αναμονής, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν τα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ με τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού  Νόμου και κυρίως – σε ότι αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις – τις φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ζήτηση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μεγάλη με τους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης αλλά και τις ψηφιακής σύγκλισης. Υπάρχουν, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, ώριμα επενδυτικά σχέδια, έχει γίνει πολύ σημαντική προεργασία από τις τράπεζες και τους επενδυτές και μετά και την λειτουργία του Μητρώου Αξιολογητών για τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πριν από λίγες ημέρες, μπαίνουμε στην τελική ευθεία.

Τη σημασία της ενημέρωσης, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη των διαθέσιμων εργαλείων, όπως η παράλληλη χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Ανάπτυξιακού Νόμου, άλλα και των επιδοτήσεων, υπογράμμισε πριν από μερικές εβδομάδες, μιλώντας το forum των Δελφών ο Βασίλης Καζάς, managing partner της Grant Thorton.  Και τόσο ο ίδιος, όσο και τα περισσότερα στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης ένα καλοσχεδιασμένο και αποτελεσματικό εργαλείο, όπου ήδη έχουν υποβληθεί σχέδια 15 δις ευρώ και αναμένονται νέα στο επόμενο διάστημα.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργούν προβληματισμό για την ταχύτητα υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών δεν βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ η αύξηση των πρώτων υλών δρομολογεί ανακοστολογήσεις των επενδυτικών έργων, χωρίς ωστόσο να μεταβάλει τις προθέσεις των επενδυτών.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των επιχειρήσεων – πελατών τους ώστε να βρουν το κατάλληλο χρηματοδοτικό «εργαλείο», συγχρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα ώστε να προχωρήσουν στις επενδύσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές στο μέλλον και να μετέχουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, των τραπεζών και κυρίως της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά, να αξιοποιηθούν και να απορροφηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, όπως τονίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Οι τράπεζες αναγνωρίζοντας το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο – έχουν εδώ και πολλούς μήνες αναβαθμίσει τον συμβουλευτικό τους ρόλο και σε εξατομικευμένη βάση.

 

 

 

imerisia

Μετάβαση στο περιεχόμενο