Από τεστ κοπώσεως περνά το νέο κύμα της πανδημίας εργαζομένους και επιχειρήσεις εν μέσω της επιβολής των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων. Στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν στο μικροσκόπιο τις μέχρι τώρα επιπτώσεις στην αγορά προκειμένου να σχεδιάσουν τη γραμμή άμυνας και να ανακοινώσουν τις προσεχείς ημέρες το νέο πακέτο στήριξης.
Πυρετός συσκέψεων
Οι συσκέψεις σε κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο είναι συνεχείς και στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων το άνοιγμα της «ομπρέλας» προστασίας και σε κατηγορίες επιχειρήσεων- κυρίως της εστίασης -πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα προσεχή 24ωρα και δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις στα τέλη της εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας (Πρώτο Πρόγραμμα) ανέφερε εκ νέου τον «λογαριασμό» της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που την διετία ανέρχεται στα συνολικά 43,3 δισ. Ευρώ. Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν αποκλείεται οποιοδήποτε μέτρο εφόσον, όπως ανέφερε, υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Τόνισε ότι με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε.
Στις συμπληγάδες πανδημίας και ακρίβειας
Κυβέρνηση και οικονομία βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες δύο παράλληλων κρίσεων εξετάζοντας οικονομικά μέτρα στήριξης έναντι της υγειονομικής απειλής ενώ αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το τσουνάμι της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και την ενέργεια. Οι επιπτώσεις σε ιδιωτική κατανάλωση και ενδεχομένως σε κρατικά έσοδα να αποτυπωθούν για το διάστημα μετά τα Χριστούγεννα, από τότε δηλαδή που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί. Εξετάζεται η εικόνα των απωλειών με τη συλλογή των στοιχείων από τις μειώσεις των εισπράξεων και έτσι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι δηλώσεις ΦΠΑ και τα στοιχεία στο πλαίσιο του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών θα μπουν μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο. Τα όποια μέτρα στήριξης απαιτούν θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα προσαρμόζονται με βάση τις εξελίξεις και την επιβολή των κοινωνικών περιορισμών.
Ποιοι μπαίνουν στη λίστα
Στη λίστα μπαίνουν κλάδοι μπαίνουν κυρίως στην ψυχαγωγία, εστίαση, ξενοδοχεία, τουρισμός και εξετάζεται μεταξύ άλλων η επέκταση του μέτρου των αναστολών σε επιχειρήσεις πέραν όσων διαθέτουν μουσική στις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι αναστολές συμβάσεων. Το μίγμα της δέσμης μέτρων δίνει βαρύτητα στις θέσεις εργασίας και παραλλήλως εξετάζονται και τα αιτήματα της αγοράς ως προς τις υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία. Στο τραπέζι είναι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η χρονική μετάθεση της ένταξης των συσσωρευμένων “πανδημικών” υποχρεώσεων, παρεμβάσεις για μειωμένα ενοίκια αλλά και μέτρα τόνωσης στοχευμενα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί.
Το «μαξιλάρι»
Tο αποθεματικό της κυβέρνησης έναντι του Covid ανέρχεται σε 1 δισ. Ευρώ και αν η πανδημία κλιμακωθεί και διαρκέσει παραπάνω από τις εκτιμήσεις το οικονομικό επιτελείο θα στραφεί στο υψηλό ταμειακό μαξιλάρι των περίπου 32 δισ ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των παρεμβάσεων κατά της πανδημίας την περίοδο 2020-2022 ανέρχεται σε 43,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,9 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022. Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 31,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,0 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 15,8 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022.
Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
Ο κόκκινος συναγερμός λόγω της υψηλής αβεβαιότητας της διάρκειας και της έντασης των κρίσεων έχει ηχήσει στο οικονομικό επιτελείο υπό το φόβο μάλιστα να «κόψει» ενδεχομένως από τις προοπτικές του 2022 (προβλέψεις για ανάπτυξη 4,5%). Ο αστάθμητος παράγοντας των μεταλλάξεων και της παρούσας Όμικρον έχει τοποθετήσει τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου σε κατάσταση εγρήγορσης με την ελπίδα όμως ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα θα περιορίσουν την απειλή και πως δεν θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή ύψους 400 εκατ. Ευρώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ( OPEN) τόνισε χθες πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρει ο κρατικός προϋπολογισμός όλη την αύξηση του ρεύματος. Ανέφερε ότι έχουμε μια πρόσθετη επιβάρυνση όλης της οικονομίας: Για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται το φυσικό αέριο, είναι 600 εκατομμύριο ευρώ επιβάρυνση στην εθνική οικονομία. Υπογράμμισε ότι καλύπτουμε το 90% στα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν το κοινωνικό τιμολόγιο, 80% μέχρι 150 κιλοβατώρες και 60% για 160-300 κιλοβατώρες. Το 80% των καταναλώσεων που έχουμε είναι στο πλαίσιο των 300 κιλοβατωρών.