ΕΣΠΑ: Αρχές καλοκαιριού η πρώτη πρόσκληση – Στο 1 δισ. το συνολικό κονδύλι με στόχευση σε ψηφιακό μετασχηματισμό πράσινη μετάβαση

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Αρχές καλοκαιριού αναμένεται να «τρέξει» η πρώτη πρόσκληση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στον «ot.gr»  στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να βγει στον «αέρα» η πρώτη πρόσκληση στις αρχές Ιουνίου, ούτως ώστε να τεθεί σε τροχιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα έχει δημόσια κοινοτική και εθνική συμμετοχή ύψους που ξεκινά με 500 εκατ. ευρώ και θα διευρύνεται στην πορεία, ανάλογα με τη ζήτηση.

Στο ποσό της δημόσιας συμμετοχής θα προστεθεί και το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής. Συνεπώς η μόχλευση κεφαλαίων θα ξεκινά με 1 δισ. ευρώ, και το πιο πιθανό είναι στη συνέχεια να αυξηθεί, ενώ θα αφορά τον τομέα «Γενική Επιχειρηματικότητα».

Προσκλήσεις διαρκείας

Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις αυτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, θα είναι ανοιχτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας έως και 2 έτη.

Επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το τομεακό πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας», που είναι το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας).

Η πρώτη πρόσκληση που θα βγει στον αέρα θα είναι η σχετική με το ψηφιακό μετασχηματισμό Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στον πράσινο μετασχηματισμό των αυτών.

Μέχρι τότε, η Κομισιόν θα πρέπει να έχει εγκρίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ως είθισται, ενώ αυτές τις ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πλευρά θα διασφαλίσει την επιλεξιμότητα των δαπανών.

Αναταράξεις

Πάντως , δεν αποκλείεται με δεδομένες τις αναταράξεις που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές οικονομίες τις τελευταίες εβδομάδες να καθυστερήσει η έγκριση των Τομεακών και των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ακολούθως, ακόμη 1 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί από το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας» στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση κυρίως ΜμΕ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 26,2 δισ. ευρώ που ανέρχεται το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

ot

Μετάβαση στο περιεχόμενο