Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: 3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: 3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

Tον φόβο ότι, αν έχουμε και ένταση στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι τιμές ενέργειας θα δούμε το επόμενο διάστημα εξέφρασε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Οπως είπε, η ενεργειακή κρίση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 χρόνων και η τιμή του πετρελαίου είναι στο ανώτερο 20ετίας, στα 90 ευρώ το βαρέλι.

Αναγνωρίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος είναι τεράστιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, σημείωσε την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Πακέτο μέτρων για την επιχειρηματικότητα

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε ότι ακόμη και το 50% του αυξημένου κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις είναι τεράστιο, ειδικά για όσες έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας και ότι είναι αδύνατο να αποπληρωθούν από τις επιχειρήσεις οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, θα υπάρξουν λουκέτα για τις επιχειρήσεις λόγω της μεγάλης αύξησης του λειτουργικού κόστους».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα μας συνοδεύσει όλο το 2022, ενώ προέβλεψε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις πάνω από 30%.

Προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι το Επιμελητήριο έχει ζητήσει επίσης την αύξηση του αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας από τις 72 στις 120 για τις πληγείσες επιχειρήσεις, τη μείωση του ΦΠΑ στα 6% στα βασικά αγαθά, την περαιτέρω στήριξη των κλάδων όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, την ενίσχυση της ρευστότητας για το σύνολο των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. 

Αίτημα αύξησης της επιδότησης

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα και σημείωσε πως έχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια. Οπως είπε, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ζήτησε και πήρε έγκριση από την Κομισιόν για οριζόντια επιδότηση των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση για τον Φεβρουάριο, θα συνεχιστεί περίπου ως έχει και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Δηλαδή θα επιδοτείται η ηλεκτρική ενέργεια με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας.

Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης

Πέραν των επιδοτήσεων, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε την ενεργοποίηση, εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, τριών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

  • «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Για το πρόγραμμα αυτό θα αντληθούν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.
  • Αντικατάσταση παλαιών air condition σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αλλά όχι για την ενεργειακή αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας -και μόνο για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και για μείωση του ενεργειακού κόστους. Πρόγραμμα για την παραγωγική διαδικασία, όπως είπε ο υπουργός, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

imerisia

Μετάβαση στο περιεχόμενο