ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Χίος, 28/2/2024

Αξιότιμε/η κύριε/κυρία,

Ονομάζομαι Νίκη Γλαβέλη και είμαι καθηγήτρια Κοινωνικής Ευθύνης των Επιχειρήσεων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι θεσμικές, νομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας όπως: η στρατηγική της ΕΕ για την κοινωνική ευθύνη, η Ευρωπαϊκή οδηγία εταιρικής αναφοράς για τη βιωσιμότητα CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), οι παγκόσμιοι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ (SDGs) και η ανάπτυξη των πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων, ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις για αλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου, της κουλτούρας, των στόχων και των πρακτικών τους. Ειδικότερα, οι ΜμΕ καλούνται, με περιορισμένους πόρους και έλλειψη τεχνογνωσίας, να καταλάβουν τις αλλαγές και την επίδρασή τους και να προσαρμοστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν, να επιλεγούν ως προμηθευτές και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανθεκτικότητά τους.   

Κατανοώντας ότι η διαδικασία μετασχηματισμού και αλλαγής ξεκινά από τον/την επιχειρηματία, και έχει ως βάση της την αλλαγή του τρόπου σκέψης και των αξιών που διέπουν την κουλτούρα και φιλτράρουν τις επιλογές και τις αποφάσεις του/της, η έρευνά μου εστιάζει στις ελληνικές ΜμΕ (10 – 250 εργαζόμενους/ες) και στη διερεύνηση των αξιών που πρέπει να διέπουν την κουλτούρα και τη δράση μίας επιχείρησης προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική της απόδοση. Στην προσπάθεια αυτή, αρωγός είναι η κα Αναστασία Δασκαλοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος που υπηρετώ.

Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμβολή σας στην έρευνα αυτή, μέσω της προώθησης των ακόλουθων ερωτηματολογίων (δείτε links), στις επιχειρήσεις-μέλη σας. To ερωτηματολόγιο στο 1ο link απευθύνεται στον/στην επιχειρηματία (ή σε μέλος του ΔΣ) και το ερωτηματολόγιο στο 2ο link στους/στις εργαζόμενους/ες της επιχείρησης.

 https://docs.google.com/forms/d/16gd4yXs1Hp5PF9CFNSPejg-5_tA9mkxTD6J_ExC-H4s/edit

 https://docs.google.com/forms/d/1WFSP7VVCIGjEiNDMZCGLbpN2NwLwKEUiHLTQqOVaI8Y/edit

 Με την πολύτιμη παρέμβαση-συμβολή σας θεωρώ πως θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους, δηλαδή την ενίσχυση των ΜμΕ προς την κατεύθυνση της κατανόησης και έγκαιρης προσαρμογής τους στη νέα πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής αυτής έρευνας θα σας αποσταλούν με τη μορφή οδηγού προς τις ΜμΕ και εφόσον το επιθυμείτε θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στα μέλη σας.

Τις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις σας και να δώσουμε διευκρινίσεις. Εφόσον το επιθυμείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω email στο nglaveli@aegean.gr είτε μέσω τηλεφώνου στο: 6977733231.

Ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση και τη συμβολή σας στην έρευνα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

 

Νίκη Γλαβέλη, Καθηγήτρια

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο