ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΤAXISNET

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΤAXISNET

Ανοίγει η αυλαία τον Μάρτιο για τις φορολογικές δηλώσεις με τους περισσότερους φορείς ήδη να έχουν στείλει τα στοιχεία που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Από τα τέλη Μαρτίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022.

Όσοι φορείς και λογιστήρια επιχειρήσεων δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα στοιχεία, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου με ηλεκτρονικό τρόπο. Αλλαγές όμως έρχονται και στον αριθμό των δόσεων. Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης όπως προαναφέρθηκε από 31 Ιουλίου 2022 προκειμένου να δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να μπει φρένο στο κύμα των απλήρωτων φόρων. Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν σκαρφαλώσει στα 110 δισ. ευρώ.

Πάντως, μέχρι τον Μάρτιο όταν και θα ανοίξει το taxisnet, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις για όσους είχαν πληγεί το προηγούμενο έτος. Αν και ουδείς εκ του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείει να εξαιρεθούν οι πληγέντες, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις τράπεζες δείχνουν ότι κάτι δεν είναι απαραίτητο Σε κάθε περίπτωση αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι ρυθμίσεις για τις αποδείξεις και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα επανεξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν δηλαδή ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων και εφόσον υπάρχει ουσιαστικός λόγο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις με βάση τη φορολογική νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει φέτος επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 330 ευρώ (22% x 10% x 15.000 ευρώ).

2. Τεκμήρια: Οι φορολογούμενοι που δεν θα δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα αναχρονιστικά τεκμήρια. Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

– Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

– Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

– Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

– Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

– Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

– Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

 

– Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

– Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

3. Εισφορά αλληλεγγύης: Η εισφορά αλληλεγγύης έχει ουσιαστικά καταργηθεί για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ακίνητα, μερίσματα, επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προκαταβολή φόρου: Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιορισθεί στο 80%.Αντίθετα διατηρείται η προκαταβολή φόρου στο 100% για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

– Mισθοί – συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με “επιφύλαξη”.

– Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2021. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.

– Με την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2021 κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια, στην περίπτωση που δεν προνοήσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης. Όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν. Πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει με ένα εξώδικο προς τον ενοικιαστή να γλιτώσουν τη φορολόγησή τους.

 

 

capital

Μετάβαση στο περιεχόμενο